Šola irskega plesa

O šoli

osoli cevljiIdeja o Šoli irskega plesa v Sloveniji se je porodila Irki Joan McIntyre, ki že nekaj let živi v Sloveniji. Joan McIntyre pleše že od otroštva, vendar je za nekaj časa zaradi poslovne kariere obesila plesne čevlje na klin. Joan je diplomirala iz kadrovskega  menedžmenta (upravljanje s človeškimi viri) in je v svojem poklicu vrsto let delala v poslovnem in izobraževalnem sektorju tako v Sloveniji kot v številnih drugih evropskih državah.

Joan je ljubezen do plesa prinesla v Slovenijo, kjer je v Ljubljani septembra 2004 začela s testno skupino, saj je želela ugotoviti ali je smiselno ustanoviti Šolo irskega plesa tudi pri nas. Nad poizkusom je bila navdušena (vendar ne presenečena), saj je ugotovila, da se Slovenci zelo zanimamo za kulture drugih narodov, vključno tudi za irsko glasbo in ples. In tako je nastala Šola irskega plesa, ki je odprla svoja vrata januarja 2005 in bo zaradi zanimanja Slovencev za irsko kulturo in ples ter zaradi naravnega talenta in ljubezni do plesanja na sploh. Mnogi se pridružijo Šoli irskega plesa in kmalu ugotovijo, da to ni le učenje plesov, temveč tudi  glasba, smeh, zabava, prijateljstvo, irski večeri, nastopanje, napredovanje v angleščini, izboljšanje fizične pripravljenosti, potovanja na Irsko, skratka človek se v Šoli počuti kot del velike  kulturne družine.

Tečajniki Šole irskega plesa  so nastopali po celi Sloveniji s priznanimi umetniki kot Andrej Šifrer; Orkester Mandolina Ljubljana, skupinami Bog Bards, Beer Belly, Folk ETC  in priznanimi irskimi glasbeniki kot Francie Conway, Amadan in mnogimi drugimi.

Leta 2013 smo imeli  priložnost in  čast  sodelovati pri postavitvi Guinnessovega svetovnega rekorda v najdaljši vrsti Riverdenca (naenkrat je plesalo več kot 1600 plesalcev irskega plesa iz 44 držav) ob reki Liffey v Dublinu, domačem mestu Riverdanca.

Zakaj Irski ples

narekovaji Irski ples me je očaral takoj, ko sem videla nastop skupine Riverdance in Lord of the dance. Ko sem izvedela, da pri nas obstaja šola irskega plesa, me je zanimalo, kako irski ples zgleda v praksi in se vpisala na tečaj.
Izkazalo se je, da je bila to ena izmed najboljših odločitev! narekovaji1