facebook google2 youtube

Potovanja in druženje

Irska je čudovita dežela za potovanja. Če uživate v kulturi, pokrajini, prostočasnih aktivnostih ali želite preprosto malo zabave - Irska ima vse to in še več hkrati s 4 tipi vremena v enem dnevu. 

ŠIP na Irskem

Irski smo obiskali trikrat in se vedno zabavali... Če ne verjamete, si oglejte fotografije ter se prepričajte na lastne oči!

 Turizem

 

Irska skozi Sebastjanove oči

Irsko sem v zadnjih letih obiskal trikrat. Dvakrat sem jo prepotoval z avtomobilom (vključno s Severno Irsko), tretjič pa sem se šel učit irščino.

Irska je zanimiva dežela z veliko različnimi znamenitostmi. Meni je najlepša v juniju ali konec avgusta, še posebej, če imam srečo z vremenom in je večino časa lepo sončno vreme.

Vsakemu, ki obišče Irsko, priporočam obisk vsaj nekatere izmed naslednjih znamenitosti.

Po napornem poletu naj vas pot zanese v Powerscourt Gardens na južnem orobju Dublina, kjer se boste spočili ob sprehodu čez obsežen park.

Ko ste na Irskem vas mora pot zanesti tudi v Brú na Bóinne, kjer vam priporočam, da si ogledate Newgrange and Knowles, kjer so odkrili 5000 let stare grobnice. Še posebej je zanimiva grobnica Newgrange, ki je postavljena tako, da ob zimskem enakonočju sonce razsvetli njeno notranjost.

Če se odpravite na Severno Irsko, preprosto morate obiskati Giant's Causeway, kjer si lahko ogledate znamenite prizmatične bazaltne stebre, ki se smatrajo za eno največjih naravnih čudes na otoku.

Priporočam tudi obisk pokrajine Connemara, ki spada med najbolj neokrnjene in slikovite predele Irske. Še posebej se mi je vtisnil v spomin Kylemore Abbey s prečudovitimi vrtovi.

Ne pozabite skočiti še na Aransko otočje, kjer si lahko ogledate starodavno utrdbo Dún Aenghus, ki stoji na robu prepadnega klifa in spada med najmogočnejše prazgodovinske utrdbe.

Ena izmed svetovno znanih znamenitosti so tudi Cliffs of Moher, kjer stojite na 214m višine, dolgi pa so kar 8 km. Z njih je zelo lep razgled na Aranske otoke in Galway.

Vendar to niso edine znamenitosti Irske. Ne smemo pozabiti na samostan Clonmacnoise, ki se ga je kmalu po ustanovitvi prejela oznaka Zahodni Rim. Nepozabna je tudi idilična zelena pokrajina ob reki Shannon. Vsakič ko ste na irskem, lahko odkrijete kaj novega.

Kot sem že omenil, sem šel na Irsko tudi zaradi učenja irskega jezika. Tečaj je potekal v okolici kraja Bumbeg, čisto na koncu otoka. Moram pa priznati, da se je irščine zelo težko naučiti. Potrebne je veliko vztrajnosti ter obilica motivacije in veselja do učenja tega prelepega, a za nas zelo drugačnega jezika.

Slike iz potovanja