FÉIS

Féis (feš) je irska beseda, ki opisuje galski tradicionalni kulturno-umetniški festival. Na teh lokalnih festivalih so se zbirali ljudje iz bližnjih vasi ter se družili ob glasbi, petju in plesu, gledaliških prestavah in športnih prireditvah. Največji féis je bil Aonach, veliki festival v Tari, mestu Irskega Ard Rí, oz. visokega kralja.
Ravno zaradi velike udeležbe so bili féisi odlična priložnost za pripovedovalce zgodb, barde in pevce balad, ki so tako s svojimi deli seznanili množice, pa tudi za bojevnike, ki so pogosto obujali spomine na svoja junaštva v bitkah, ter člane klanov, ki so zaradi rednih druženj lažje sledili svojim družinskim drevesom.
S časom so se na féisih razvila tudi športna in atletska tekmovanja, vključno s konjskimi dirkami in dirkami z vpregami ter preizkušnjami v moči in vzdržljivosti.

 

MODERNI FÉISI

V današnjih časih je doživel féis svojevrsten preporod in je v želji po ohranjanju ter širjenju galske kulture, tradicije in ponosa našel svoje privržence tako med Galci kot navdušencimi nad galsko kulturo na Irskem, Škotskem ter drugod po svetu.
Nekateri féisi so posvečeni le tekmovanjem iz irskih plesov in so bolj pravilno imenovani Féile, medtem ko na Fleadh Cheoil tekmujejo le glasbeniki. Bolj tradicionalno organiziran je féis grofije Nassau (The Nassau County Féis), na katerem se odvijajo tako tekmovanja v plesu, igranju tradicionalne glasbe in peki irskega kruha s sodo (soda bread), kot tudi razstave umetniških del in delavnice učenje irščine.

Najpomembnejši féisi za irski ples so tekmovanja Oireachtas (oh-rok-tis), ki se izvajajo na regionalnem, nacionalnem in svetovnem nivoju. Regionalno tekmovanje služi kot kvalifikacija na nacionalna in svetovna tekmovanja ? udeležijo se ga lahko le plesalci iz regije. Pomembna nacionalna Oireachtas tekmovanja so: North American Nationals (NANs), All Irelands in All Great Britons.
Najprestižnješe tekmovanje za najboljše plesalce je World Oireachtas, ki poteka vsako leto za velikonočni vikend.

Plesna tekmovanja

Féisi so organizirani po skoraj celem svetu: na Irskem, Škotskem, v Angliji, Walesu, po celi Evropi, v ZDA in Kanadi in celo v Aziji.
Tekmuje se v različnih plesih in starostnih kategorijah na različnih nivojih oz. stopnjah težavnosti (imena nivojev so v posameznih regijah lahko nekoliko različna , v celinski Evropi s običajno: Beginners, Primary, Intermediate, Open, Premier championship).

1) Beginner, Primary in Intermediate plesi (pleše se 32 taktov)
Soft shoe: Reel, Slip Jig, Light Jig, Single Jig (Light Jig in Single Jig običajno le na nivojih Beginner in Primary)
Hard shoe: Treble Jig, Hornpipe

Posebne kategorije vključujejo Trophy v mehkih in trdih čevljih ter Traditional Set in Treble Reel v trdih čevljih. Posebnost Trophy tekmovanja je v tem, da tekmovalci odplešejo le 16 taktov kateregakoli plesa v mehkih ali trdih čevljih. V kategoriji Traditional Set tekmovalci odplešejo enega od šestih tradicionalnih setov po lastnem izboru (St. Patrick’s Day, Blackbird, Job of Journeywork, Garden of Daisies, King of the Fairies ali Jockey to the Fair). V obeh tekmovanjih zmaga najbolje ocenjeni tekmovalec ne glede na vrsto plesa. Treble Reel običajno plešejo le tekmovalci na nivojih Intermediate in Open. Odplešejo 16 taktov, dovoljena pa je tudi uporaba rok.

2) Prelim in Open Championship
Tekmuje se v 3 posameznih plesih:
Hard shoe: Treble Jig ali Hornpipe
Soft shoe: Reel ali Slip Jig
Hard shoe Set: tradicionalen set ples (predvsem pri mlajših tekmovalcih) ali moderen set v Treble Jig ali Hornpipe ritmu
Mesta se podelijo glede na skupen seštevek točk vseh treh plesov.

Na nivoju Open se v kategoriji Trophy ponavadi pleše le v trdih čevljih, Treble jig ali Hornpipe.

 

TOČKOVANJE

Beginner, Primary in Intermediate nivo
Na podlagi svoje subjektivne ocene lahko sodnik tekmovalcu pripiše do 100 točk. Običajno sodniki podelijo od 60 do 95 točk, nižje ali višje ocene so redke. Vsako skupino tekmovalcev sodi le en sodnik.Uvrstitev je odvisna od točk – torej sodnikove subjektivne ocene. Kadar ima več tekmovalcev enako število točk, si mesto razdelijo, kar pa v nasprotju z večino športov ne vpliva na nižja mesta (v primeru da si dva tekmovalca delita drugo mesto, je četrtemu tekmovalcu podeljeno tretje in ne četrto mesto, torej 1., 2., 2., 3. in ne 1., 2., 2., 4.). Najboljši plesalci napredujejo na višji nivo in na nižjem nivoju v tem plesu ne smejo več tekmovati. Za napredovanje mora v skupini tekmovati vsaj šest tekmovalcev (napreduje prvouvrščeni, na nivoju Beginner pa tudi drugouvrščeni). Če je v skupini 11 ali več tekmovalcev jih lahko napreduje več (na nivoju Primary poleg prvouvrščenega tudi drugouvrščeni, na nivoju Beginner pa tudi tretjeuvrščeni).

Preliminary in Open Championship – Irske točke
Prvenstva v irskih plesih ocenjujejo vsaj trije sodniki, na pomembnih regionalnih, nacionalnih in svetovnih Oireachtas tekmovanjih lahko celo pet ali več. Zaradi subjektivne narave ocenjevanja, različnih pristopov k točkovanju in dejstva, da končna ocena združuje ocene treh plesov, je pri določanju uvrstitev v uporabi dodatna metoda irskih točk. Na podlagi svojih ocen vsak sodnik določi vrstni red tekmovalcev. V nasprotju s tekmovanji na nižjih nivojih deljena mesta tu niso zaželena. Uvrstitve od 1. do 50. mesta so pretvorjene v irske točke po približno logaritmični lestvici, kjer je višjim mestom pripisanih nesorazmerno več točk: 1. mesto 100 točk, 2. mesto 75 točk, 3. mesto 65 točk, vse do 50. mesta, ki je vredno 1 točko. Šele tako pretvorjene točke vsakega sodnika se seštejejo v končni rezultat, ki določa uvrstitev. Na ta način višje točke oz. višja uvrstitev pri posameznem sodniku tekmovalcu prinesejo večjo prednost, kot bi povprečne ocene večih sodnikov.
Včasih so na féisih lahko sodelovali le učenci šol registriranih pri organizaciji An Coimsiún le Rince Gaelacha (komisiji za irski ples), v zadnjem času pa je vse več féisov odprtih za vse plesalce  –  na tovrstnih odprtih féisih tekmujejo tudi učenci Šole irskega plesa..

Zakaj Irski ples

narekovaji Irski ples me je očaral takoj, ko sem videla nastop skupine Riverdance in Lord of the dance. Ko sem izvedela, da pri nas obstaja šola irskega plesa, me je zanimalo, kako irski ples zgleda v praksi in se vpisala na tečaj.
Izkazalo se je, da je bila to ena izmed najboljših odločitev! narekovaji1