Ceili – skupinski plesi

Ceili (izg. kejli) je predvsem družaben ples, ki ga pleše večje število plesalcev (4 – 16). Več kot je plesalcev, bolj je zabavno. Vsak ples ima osnoven korak, ki se ponavlja skozi cel ples v različnih formacijah, zato se jih da hitro naučiti.

Ceili

Ker so ceili-ji relativno enostavni, jih lahko pleše vsakdo ne glede na prejšnje izkušnje – njihov glavni namen je namreč druženje in zabava. Vsi ceili-ji imajo ime, ki jih bodisi po kraju, času ali avtorju povezuje z njihovim nastankom, npr.: The waves of Tory (Tory je irski otok), The walls of Limerick (Limerick je veliko mesto na zahodni obali Irske), The bridge of Athlone (Athlone je mesto na Irskem), Three tunes (ples je iz treh delov z različnimi ritmi), The siege of Ennis (Ennis je veliko mesto na zahodni obali Irske) in The fairy reel.

Zakaj Irski ples

narekovaji Irski ples me je očaral takoj, ko sem videla nastop skupine Riverdance in Lord of the dance. Ko sem izvedela, da pri nas obstaja šola irskega plesa, me je zanimalo, kako irski ples zgleda v praksi in se vpisala na tečaj.
Izkazalo se je, da je bila to ena izmed najboljših odločitev! narekovaji1